Pionieren met de RAAK VVT Zorgcampus

Als ultieme droom zien wij  de VVT  Zorgcampus in de toekomst als dé plek waar instroom, behoud en ontwikkeling binnen de VVT branche samenkomen.

Vanaf eind september zijn we volop aan de slag gegaan om te verkennen of het mogelijk is om als RAAK VVT samenwerkingsverband, een gezamenlijke VVT Zorgcampus vorm te geven. Tijdens ons 1e webinar alsmede een werkatelier is dit verkend door meer dan 30 professionals & leidinggevenden vanuit de aangesloten partners. Als ultieme droom zien wij  de VVT  Zorgcampus in de toekomst als de plek waar instroom, behoud en ontwikkeling binnen de VVT samenkomen.

Gezamelijk richten we ons nu op de grootste, meest actuele uitdaging en dat is de arbeidsmarkt. Als we dit vertalen naar een concrete opdracht, ziet het er als volgt uit:

De VVT Zorgcampus wordt zowel een fysieke als online locatie die zich richt op het aantrekken van nieuwe medewerkers voor de VVT branche regio Haaglanden. Dit doen we door op die ene plek duidelijke leerroutes en relevante informatie aan te bieden. De VVT Zorgcampus richt zich op de volgende 3 doelgroepen:

  • Zij-instromers met een achterstand tot de arbeidsmarkt en/of laaggeschoold
  • Hooggeschoolde zij-instromers uit andere sectoren die tot zorgprofessional kunnen worden opgeleid
  • Instromers vanuit het Mbo/Hbo onderwijs

In de komende 1,5 maand gaan we met een aantal kritische denkers en doeners in drie compacte teams aan de slag met de verdere uitwerking van succesvolle en innovatieve “leer- en ontwikkelroutes” voor deze doelgroepen.

Wat gaan de teams doen?

De teams gaan in drie compacte sessies aan de slag met de volgende opdrachten:

  • Werk 1 van de volgende ‘persona’s volledig uit:
  • Laagopgeleide persoon met een afstand tot arbeidsmarkt/laag opgeleid
  • Hoogopgeleide persoon nu werkzaam in andere (krimp)sector
  • Instromer vanuit het mbo/hbo onderwijs
  • Ontwerp het pad (‘employee journey’) dat deze persona doorloopt om hem/haar klaar te stomen en binnen de VVT aan de slag te laten gaan.
  • Bepaal hoe je succesvol bent binnen het huidige aanbod van de aangesloten VVT-instellingen & ook welk aanbod dat dan is. Wat ontbreekt er nog en hoe kun je daarin andere VVT partners binnen het leer- en ontwikkelpad inzetten ? Wat is er evt. aanvullend nodig om hierin meer succesvol te kunnen zijn?

Team resultaat:

Het concrete resultaat per team: voor elk van de drie persona’s is er een helder leer, ontwikkel en informatie aanbod (inclusief randvoorwaarden) en geeft inzicht in datgene wat we dus moeten gaan ontwikkelen. Dit wordt de basis voor de verdere bouw van de VVT Zorgcampus.

Help jij mee pionieren aan de Zorgcampus? Wij kijken uit naar de samenwerking met jou!
Meer info/vragen/suggesties? Neem dan contact op met Annouk van Es: annouk.van.es@zorgscala.nl

Volg ons op Zorgscala.nl & blijf zo op de hoogte van de verdere ontwikkelingen de komende tijd.

 

Thema
Arbeidsmarkt
Soort item
Nieuws
Thema tags
behoud
instroom
Trefwoorden
arbeidsmarkt
nieuwe medewerkers
RAAK VVT
regio Haaglanden
VVT branche
zij-instromers
Zorgcampus
zorgprofessional
Contactpersoon