Stress & Coping

De ouderenorganisaties SWZ, Oldael en Cardia werken samen in het project ‘Stress en Coping’. Dit project richt zich op het versterken van het copingsmechanisme bij stress van medewerkers in zorgorganisaties om de duurzame inzetbaarheid te verhogen. Immers, met de personeelstekorten, de steeds zwaardere zorgvraag en de impact van de corona-periode ervaren medewerkers een hoge druk. De drie organisaties zetten ieder interventies in om deze druk te bespreken en de veerkracht van medewerkers te verhogen. Daarnaast worden binnen het project interventies ingezet. Bijvoorbeeld vanuit de vitaliteitscafetaria. Home – De Vitaliteitscafetaria

Het is goed om meer zicht te krijgen op de veerkracht en effectiviteit van deze ondersteuning voor medewerkers. Hiertoe gaan wij een samenwerking aan met het LUMC, te weten Prof. Dr. Gussekloo, Dr. N. Rius Ottenheim, psychiater. De transitiemiddelen van het Zorgkantoor bekostigen dit onderdeel van het project.

Het LUMC heeft voor haar medewerkers een app ontwikkeld ‘De Stress Buddy’. Deze app is volgens ons een mooi instrument om zicht te krijgen en te houden op de veerkracht van medewerkers.

Mentale veerkracht 

De coronacrisis vergt veel van onze mentale veerkracht. Als zorgprofessional is de druk extra groot en maak je heftige dingen mee. Dit kan stress geven, maar soms heb je het zelf niet door omdat je op je automatische piloot doorwerkt. Juist na afloop van deze eerste piek kunnen er stress-klachten ontstaan: door de bezinking van hetgeen je de afgelopen maanden hebt meegemaakt, door het opschalen van reguliere zorg, of door aanpassingen aan de nieuwe 1.5m samenleving.

Soms vergeet je het belangrijkste instrument: Jezelf. Juist nu moet je goed voor jezelf zorgen. Doe dit voor jezelf, je patiënten, collega’s en het thuisfront. Want ook als je veerkrachtig bent en geen klachten ervaart, help je met het invullen van de Stress Buddy je collega’s door meer inzicht te verkrijgen in de gevolgen van deze crisis en hoe we veerkracht kunnen bevorderen.&

Deze app is een ‘digitale buddy’ die je inzicht geeft in de balans tussen stress- en energiebronnen. Hoe vol is jouw energiemeter op dit moment?

  • Deze app heeft als meerwaarde voor de medewerker:  
    • Medewerker krijgt inzicht in het eigen stress niveau.  
    • Medewerker krijgt inzicht in de eigen mogelijkheden om de veerkracht te vergroten 
    • Medewerker ziet bij wie hij of zij terecht kan om hierover door te praten bij hoge stress niveaus.  
    • Op termijn kunnen we gerichte interventies,
  • De app heeft als meerwaarde voor de organisatie 
    • De organisatie krijgt inzicht in het stress niveau en de veerkracht van een groep medewerkers. Hierdoor kan er gericht en tijdig interventies worden ingezet. 
    • De organisatie krijgt inzicht in het verloop van het stress niveau en veerkracht en krijgt hierbij een indicatie van de effectiviteit van geboden interventies. 
  • De app heeft als meerwaarde voor de zorg 
    • Met de samenwerking met het LUMC is het mogelijk om kennis te verbreden en te verdiepen over duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de ziekenhuiszorg en ouderenzorg, Dit is mogelijk door actief deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.  

Wij stellen voor deze app in te zetten binnen het project en aan te bieden aan de medewerkers. Zo kunnen we onderzoeken of deze app in praktijk de beoogde meerwaarde biedt.   

De app is hier te downloaden of in de App Store & Google Play

Thema
Arbeidsmarkt
Soort item
Projecten
Thema tags
behoud
Trefwoorden
app
Buddy
Cardia
Digitale buddy
LUMC
Mentale veerkracht
Oldael
onderzoek
Stress
Stress-buddy
SWZ
Veerkracht
vitaliteit
vitaliteitscafeteria
Contactpersoon

Marleen Otoide-Vree

motoide@cardia.nl

06-55348095