Samen werken aan veilige informatie-uitwisseling

Binnen de zorgsector wordt vaak gesproken over een hoge administratieve druk. Zorginstellingen moeten vaak informatie opzoeken en aanleveren aan andere partijen in de zorgketen. Dit kost veel tijd en werk. Daarnaast moet data veilig opgeslagen en verstuurd worden vanwege privacy-gevoeligheid. Vanuit de Nederlandse overheid moeten zorgaanbieders met deze twee uitdagingen aan de slag en voor de toekomst voldoen aan een aantal eisen. Maar hoe ga je als kleine organisatie mee in alle ICT-ontwikkelingen? De organisaties Oldael, het Johannahuis, Amarosa en het mr L.E. Visserhuis hebben deze uitdagingen gezamenlijk opgepakt.

Project: E-Health
Projectleiders:
Guus Brinkel en Bart van den Heuvel
Organisaties:
Oldael, het Johannahuis, Amarosa en mr L.E. Visserhuis

Vanuit nieuwe regelgeving moet in 2025 alle administratie en data-uitwisseling in de zorg digitaal. Anders dan grote organisaties, hebben kleinere organisaties niet het budget en uren om grote ICT-veranderingen door te voeren. Daarom is het logischer om gezamenlijk deze uitdagingen op te pakken. In verschillende deelprojecten hebben de vier kleine organisaties samengewerkt aan het moderniseren van hun ICT-infrastructuur. Daarvoor hebben ze een digitaliseringsstrategie geschreven. Als onderdeel hiervan hebben ze een start gemaakt op het invoeren van KIK-V en NEN-7510.

Informatie uitwisselen in de keten
In de verpleeghuiszorg gaan alle partijen samenwerken in het landelijke programma KIK-V: Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg. Dit programma zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie tussen organisaties beter gestroomlijnd wordt. Nieuwe informatieaanvragen en bestaande informatie worden hiermee beter op elkaar afgestemd. Zo hoeven zorgaanbieders niet steeds dezelfde informatie aan te leveren aan ketenpartijen. Hierdoor wordt niet alleen informatie-uitwisseling efficiënter, maar wordt ook de administratieve druk verlaagd.

Amarosa en het Visserhuis zijn samen aan de slag gegaan om aan te sluiten op dit programma. Daarnaast zijn ze bezig geweest om een eigen ICT-data uitwisseling infrastructuur in te richten. Hiervoor moesten ze bijvoorbeeld verschillende datastations inrichten. Door middel van workshops en actieve kennisuitwisseling zijn de organisaties gezamenlijk het leer- en implementatieproces doorgelopen.

En dat heeft geloond, nu zijn de organisaties zelfs koploper in Nederland binnen het programma KIK-V. Landelijk delen ze kennis en ervaringen uit met andere koplopers. Bovendien en krijgen ze extra ondersteuning bij de realisatie van het programma.

Veilige informatie in de zorg.
Een andere eis waar zorginstellingen aan moeten voldoen met betrekking tot data-uitwisseling is NEN7510. Deze norm schrijft voor hoe er omgegaan moet worden met patiëntgegevens. Er staat veel privacygevoelige informatie in dossiers van patiënten, waardoor zorgvuldigheid cruciaal is. Organisaties moeten in de toekomst kunnen aantonen dat ze voldoen aan de NEN-7510-norm. Zo ook Oldael, Johannahuis, Amarosa en Mr. L.E. Visserhuis.

Om hier aan te kunnen voldoen hebben de organisaties als doel gesteld om hun 630 medewerkers te trainen in Privacy en Informatiebeveiliging. Eind 2023 heeft 50% van de medewerkers deze training al doorlopen. Ook hebben de organisaties samen een managementsysteem voor informatiebeveiliging geselecteerd. De implementatie hiervan gaat in het tweede kwartaal van 2024 van start. Voor eind 2024 is ten doel gesteld dat elk van de vier huizen aangesloten is op dit managementsysteem.

Thema
Zorgvernieuwing & technologie
Soort item
Projecten
Trefwoorden
data
ICT
informatie
privacy
samenwerking