Physician Assistant versterkt borging medische zorg
Het klassieke verzorgingshuis bestaat tegenwoordig (bijna) niet meer. Tegenwoordig spreken we over woonzorgcentra. Hier wonen vaak cliënten met een zogeheten ‘verblijf zonder behandeling’. Voor deze mensen blijft hun huisarts medisch verantwoordelijk. Maar omdat de zorgzwaarte van cliënten toeneemt, kan de huisarts niet altijd de speciale zorg en aandacht bieden die een cliënt soms wel nodig heeft. Hoe zorg je dan dat de cliënt de juiste zorg krijgt?
Project: Borging Medische Zorg
Projectleider: Marcel Verboom
Organisaties: Oldael, MR. L.E. Visserhuis, Johannahuis, Amarosa
ZorgScala-leden Oldael, mr L.E. Visserhuis, Johannahuis en Amarosa hebben samen deze uitdaging opgepakt. Deze kleinere zorgorganisaties hebben geen eigen behandeldienst, in plaats daarvan regelen zij deze expertise met Novicare. Ook hebben ze veel cliënten met een ‘verblijf zonder behandeling’ die onder behandeling bij de huisarts zijn. In dit geval meestal bij huisartsenpraktijk Hubertsduin, waar ze ook veel mee samenwerken. Wel komen er steeds meer mensen met complexe zorgvragen in woonzorgcentra terecht, omdat mensen langer thuis blijven wonen. Hierdoor worden steeds meer mensen met een hogere zorgzwaarte opgenomen.
Hogere zorgzwaarte
Als de zorgzwaarte te hoog wordt voor de huisarts, wordt deze meestal overgedragen aan een specialist ouderenzorg (SO) die specifieke medische zorg kan bieden. Meestal moet een bewoner dan verhuizen naar een andere instelling, maar door het tekort aan plaatsen lukt dat vaak niet. Door de hoge werkdruk en personeelstekort bij zowel huisartsen als SO’s komt deze keten dus onder druk te staan. De cliënt kan dan soms niet de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. Hierdoor ontstaan er zorgen om de borging van de medische zorg in woonzorgcentra.
Om deze uitdaging aan te gaan zijn ZorgScala leden gaan werken met een Physician Assistant (PA). Deze PA kan zelfstandig patiënten onderzoeken, diagnoses stellen, behandelen en begeleiden. Bovendien staat de PA dichter bij het zorgteam van het verzorgingstehuis, omdat diegene vaker aanwezig is. Daardoor wordt begeleiding en kennisoverdracht makkelijker.
Inzetten van een PA
Het inzetten van een PA heeft een aantal voordelen. Zo kan de PA als brug functioneren tussen de ouderenzorg en de huisarts. Hiermee wordt er een driehoek gecreëerd tussen de huisarts als hoofdbehandelaar, de PA, en de SO als ondersteuner op de achtergrond. Daarnaast heeft de PA de bevoegdheid om bijvoorbeeld medicatie voor te schrijven, waardoor minder overleg nodig is.
Omdat het een relatief nieuwe functie is, is er wat onwennigheid bij de partijen. Zo zijn huisartsen vaak nog onbekend met het concept. Ook in de zorgteams in het verpleeghuis is het soms wennen aan de nieuwe functie. Met Oldael als kartrekker hebben de organisaties in dit project gefocust op het goed introduceren en integreren van PA in de organisatie, samen met Novicare. Om dit te realiseren hebben ze de betrokken partijen, waaronder de huisartspraktijk Hubertsduin, kennis laten maken met de PA. Ook zijn er protocollen opgesteld en zijn de rollen en taakverdeling tussen huisarts en PA afgestemd.
In 2023 is er een goede basis gelegd om van start te kunnen gaan met een PA. Komende tijd is het de doelstelling om het project volledig in de lijn te borgen, zodat het met reguliere financiering bekostigd kan worden. Zo kan er ondersteuning geboden worden in een steeds complexere zorgcontext en blijft kwalitatief medische zorg voor cliënten geborgd.