Zorgkantoren passen inkoopbeleid aan na uitspraak rechter

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en zorgkantoren hebben zorgaanbieders geïnformeerd over de gevolgen van de uitspraak van de rechter voor het voorgenomen inkoopbeleid 2021-2023. De voorgestelde extra korting op het tarief is voor 2021 van tafel. Ook hoeven zorgorganisaties geen ontwikkelplannen te schrijven. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties is positief over de aankondiging.

Gelijke tariefpercentages

Zorgkantoren blijven in 2021 de tariefpercentages van 2020 hanteren. Zij vragen daarbij geen beknopte plannen meer waarmee zorgorganisaties in aanmerking konden komen voor een opslag op het tarief. Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg is blij met de berichtgeving van ZN. ‘Het is goed dat de extra korting voor aankomend jaar van tafel is en dat zorgorganisaties naast het kwaliteitsplan niet ook nog een ontwikkelplan moeten maken. Dit geeft in ieder geval voor een jaar rust. Voor 2022 en 2023 hebben we echter nog steeds een uitdaging.’

Meer budget of groei wachtlijsten

Net als ZN is ActiZ van mening dat de maatschappelijke uitdaging voor goede, toegankelijke en betaalbare verpleeghuiszorg onverminderd groot is. Het generiek korten op het tarief is wat ActiZ betreft echter niet het juiste instrument om deze uitdaging aan te gaan. ActiZ is blij dat de rechter de zorgorganisaties op dit punt in het gelijk heeft gesteld.

ActiZ is benieuwd naar de reactie van minister De Jonge van VWS. Zonder de voorgestelde korting is het onwaarschijnlijk dat zorgkantoren uitkomen met het budget dat voor de langdurige zorg beschikbaar is gesteld. Of de minister zal meer budget voor verpleeghuiszorg ter beschikking moeten stellen of de wachtlijsten in de verpleeghuiszorg zullen ook volgend jaar groeien. Op dit moment staan al 20.000 mensen op de wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis.

Toekomstbestendige ouderenzorg

ActiZ wil graag snel met alle betrokken partijen afspraken maken over hoe de bekostiging en contractering van de verpleeghuiszorg de aankomende jaren vorm moet krijgen. De Wee: ‘We moeten eroverheen stappen en samen het gesprek aangaan voor een passende financiering voor de ouderenzorg. De toekomst van de ouderenzorg is het grootste maatschappelijke vraagstuk voor de komende twintig jaar. Als we niets doen zijn er de komende twintig jaar elk jaar veertig tot vijftig extra verpleeghuizen nodig. Los van de betaalbaarheid, er zijn eenvoudigweg niet genoeg zorgprofessionals beschikbaar om in die groeiende vraag te voorzien.’ De branchevereniging is daarom de publiekscampagne ‘Praat vandaag over morgen’ gestart. De Wee: ‘We moeten samen keuzes maken over de toekomst van goede en voldoende ouderenzorg. Daarbij hoort ook een passende, stabiele en eenvoudige financiering.’

logo-actiz
Thema
Regionale afstemming zorg
Soort item
Nieuws
Thema tags
langdurige zorg
Trefwoorden
inkoopbeleid
ontwikkelplannen
tariefpercentages
Zorgkantoren