Verzorgenden IG: onmisbaar maar onzichtbaar

De verpleeghuizen en de wijkverpleging draaien grotendeels op verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (IG). De beroepsgroep werd in het verleden omschreven als het ‘lelijke jonge eendje van de zorgsector’ en nog steeds voelen verzorgenden IG zich het afvoerputje van de zorg. Dat verdienen zij niet en voor een vitale en toekomstbestendige zorgsector zal het catastrofaal zijn als dat beeld zo blijft, schrijven onderzoeker Marieke van Wieringen en Vilans-directeur Henk Nies in hun blog.

Vanuit de Vrije Universiteit doen we sinds 2017 onderzoek naar de stem en positie van verzorgenden IG. Voor dat onderzoek interviewden we 25 verzorgenden, onder andere over hun ervaringen in de coronacrisis. Zij deden allen mee aan een ‘Ambassadeurstraject voor verzorgenden IG’, georganiseerd door de beroepsvereniging V&VN. Deze trajecten ondersteunen verzorgenden bij het ontwikkelen van een eigen stem, een visie op het vak en de ontwikkelingen die het vak aangaan.

Ook analyseerden we, met toestemming van de betrokkenen, informatie uit twee WhatsApp-groepen (ruim 150 pagina’s tekst) waarin 28 verzorgenden IG uit de wijkverpleging en de verpleeghuiszorg sinds maart hun ervaringen delen over het werken in tijden van corona.

Benieuwd naar het hele verhaal? Klik dan hier

Thema
Arbeidsmarkt
Soort item
Nieuws
Thema tags
behoud
innovatie
instroom
Trefwoorden
mantelzorg