Het beluisteren waard

Niet alleen binnen Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) worden mooie podcasts opgenomen over de zorg. Ook op andere plekken vind je deze. Enkele luistertips.

Door de coronacrisis zijn de ‘live ’verrijkingslessen’ voor RVWO-studenten vanaf het voorjaar van 2020 stil komen te liggen. Om de inhoud van deze boeiende lessen toch te kunnen overbrengen, is een aantal podcasts (inmiddels negentien) opgenomen voor de reeks de WaardeCast. Hierin gaat Mieke Hollander (projectleider RVWO) in gesprek met deskundigen over interessante onderwerpen met betrekking tot de (ouderen)zorg en het mbo- en hbo zorg- en welzijnsonderwijs. De podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten (RVWO), al zijn ze zeker ook interessant voor anderen.

Voorzorg
Ook elders kun je hele boeiende podcasts vinden over de zorg. Zo maakt de redactie van Skipr en Zorgvisie de serie Voorzorg. Hierin vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer. Mieke Hollander beluisterde de podcasts met interesse en selecteerde er een aantal die voor studenten RVWO waardevol kunnen zijn.

Coronacrisis

Een aantal boeiende podcasts gaat over verschillende aspecten van de coronacrisis. Zo vertelt Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van VVT-instelling Sensire, over zijn ervaring met het coronavirus. Anne-Mei The werkte in de coronacrisis mee in een verpleeghuis in Noord-Brabant en zag hoe ouderen verpieterden door de langdurige eenzame opsluiting. Diny de Bresser, bestuursvoorzitter van ouderenzorginstelling Pieter van Foreest in de regio Delft, vertelt ook over de coronacrisis (maar eveneens over innovaties in de ouderenzorg). En Henk Nies, directeur strategie en ontwikkeling bij Vilans, bespreekt welke maatregelen verschillende landen troffen ter bestrijding van het virus. Met hoogleraar Rudi Westendorp en de Vlaamse bestuurder Bernadette van den Heuvel bespreekt hij de gevolgen van de coronacrisis op de langdurige zorg.

Patiëntperspectief

Ook interessant zijn de podcasts waarin (voormalige) patiënten/cliënten vertellen over hun ervaringen. Zo belicht Edwin de Voer de Covid-zorg vanuit het perspectief van patiënten. En Rinke van den Brink vertelt hij hoe hij na een lange ziekenhuisopname en langdurig antibioticagebruik in een psychose belandde.

Podcast-apps

De podcasts zijn te vinden op onder andere Soundcloud, Apple Podcasts, Spotify of een andere podcast-app. Het beluisteren meer dan waard!

Thema
Arbeidsmarkt
Soort item
Nieuws
Thema tags
behoud
instroom
Trefwoorden
podcast-app
podcasts
Radicale vernieuwing
RVWO-studenten
Waarde-vol Onderwijs
WaardeCast