Conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’

Een nieuwe generatie ouderen(zorg) en programma Langer Thuis (ministerie van VWS), hebben de handen ineengeslagen voor een virtuele conferentie op 25 november 2020. De conferentie Een nieuwe generatie ouderen langer thuis omvat een breed programma en is volledig online.

De toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken moet opnieuw worden uitgevonden. Het aantal ouderen stijgt en de vraag naar zorg neemt toe. Tegelijkertijd blijven ouderen langer vitaal en wonen ze langer thuis. Professionals, ouderen, vrijwilligers, beleidsmakers en onderzoekers uit het hele land delen hun ervaringen, kennis en leerpunten rond het centrale vraagstuk. De conferentie verbindt inzichten uit de praktijk, wetenschap en beleid rond ouderen(zorg) met elkaar. Op dit moment hebben bijna 2500 deelnemers zich aangemeld voor de conferentie.

Zorgorganisaties aan het woord

ActiZ zal tijdens de conferentie een deelsessie verzorgen onder het thema ‘Woon- en leefomgeving’. Daarin komen zorgorganisaties aan het woord over het realiseren van nieuwe woonvormen voor ouderen. Er moeten meer woonvormen voor ouderen komen, ook voor ouderen die wellicht een zorgbehoefte hebben. ActiZ pleit hier al langer voor, via publicaties, onderzoek en het delen van goede voorbeelden. Twee projecten uit het Magazine Bezichtiging nieuwe woonvormen voor ouderen van ActiZ worden live toegelicht. De projecten Wonen, Zorg en Ontmoeten in Haarlem van Stichting Sint Jacob en De Kattenberg in Aalten van Marga Klompé worden door de managers vastgoed gepresenteerd. Na een korte toelichting van de twee verschillende projecten gaan we met hen in gesprek. Welke rol neemt de zorgorganisatie in de ontwikkeling van nieuwe woonzorgvormen? Hoe betrek je de nodige samenwerkingspartners? Wat ga je ontwikkelen en voor wie? Wat zouden zij anders doen als zij het project opnieuw moesten doen? En wat is hun ultieme tip?

U kunt ook deelnemen aan andere sessie waar ouderenzorgorganisaties aan meewerken:

  • In ronde 1 komen in de deelsessie ‘Meedoen: Co-creëren in diversiteit’ de zorgorganisaties Interzorg en Stichting Beytna aan het woord over hoe zij omgaan met een heel diverse groep (migranten)ouderen.
  • In ronde 2 komen Stichting Azora en Zorgroep Elde Maasduinen aan bod in de deelsessie ‘Leefwereld: Leefplezierplan op locatie: van theorie naar praktijk’. In een talkshow dezen zij hun ervaringen met de implementatie van het Leefplezierplan op twee locaties voor verpleeghuiszorg.
  • In ronde 2 delen Amaris Zorggroep en Carinova concrete tips over de implementatie van technologie in de zorg en de impact van E-health. De titel van de sessie is: ‘Technologie: de eerste interactieve en praktijkgerichte talkshow over de implementatie van technologie in de zorg’.
  • In ronde 2 komt in de deelsessie ‘Samenwerken: (Tijdelijk) niet thuis’ de zorgorganisatie Aafje aan het woord over tijdelijk verblijf in een verpleeghuis of zorghotel.
  • Daarnaast vertelt Stichting IJsselheem in een deelsessie over ‘Proeftuin Medicatieveiligheid’ meer over het veiliger en efficiënter maken van de zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen. Het is nog niet bekend in welke ronde deze deelsessie zal plaatsvinden.

Meer informatie en aanmelden

Als deelnemer kunt u totaal aan drie deelsessies deelnemen. Het programma start om 10.00 uur en eindigt om 15.30 uur. De plenaire sprekers zijn onder andere minister Hugo de Jonge, hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en oud-politicus en schrijver Jan Terlouw met zijn dochter Sanne Terlouw. Het gehele programma vindt u hier. U kunt zich hier inschrijven voor de conferentie.

Thema
Zorg thuis in de wijk
Soort item
Nieuws
Thema tags
langdurige zorg
Uncategorized
Trefwoorden
conferentie
langer thuis
ouderen
ouderen langer thuis
Contactpersoon

Marlou Boers

Actiz

06-82904733