Cliënten met dementie helpen meer digivaardig te worden

Wij willen uw cliënten met dementie helpen om meer sociaal actief én meer ‘digivaardig’ te worden

Onderzoekers bij het VUmc geloven in een dementievriendelijk digitale samenleving en ze zijn op zoek naar thuiswonende mensen met dementie, die hun digitale vaardigheden (verder) willen opbouwen.

Deze mensen komen voor het onderzoek “FindMyApps” in aanmerking. FindMyApps is door onderzoekers van VUmc, RadboudUMC en Hogeschool Saxion ontworpen, om mensen met dementie en hun mantelzorgers te helpen met het uitzoeken van gebruiksvriendelijk apps die bij hun persoonlijke behoeftes en interesses passen. Het bestaat uit een app en een training.

FindMyApps is al met zo’n 65 Nederlanders in een pilotstudie getest. Hieruit is gekomen dat mensen de interventie bruikbaar en leuk vinden. De app staat in de Apple App Store en Google Play Store, maar is momenteel alleen te gebruiken in het kader van het lopende onderzoek.

Door het lopende onderzoek willen we evalueren of mensen met dementie meer aan een tablet met FindMyApps hebben, dan een tablet zonder FindMyApps. Alle deelnemers krijgen een gratis training in het gebruiken van een tablet en mogen als nodig drie maanden een tablet gratis lenen.

We willen uiteindelijk 150 mensen in het onderzoek meenemen, waarvan 50 al zijn begonnen. Het project wordt ondersteund door Alzheimer Nederland en wordt gefinancierd door de EU en loopt nog een jaar.

Op basis van ons wetenschappelijk kennis, willen we medewerkers van zorg en welzijnsinstellingen ook helpen om hun eigen digitale vaardigheden op te bouwen. Om de mogelijkheden verder te bespreken, neem gerust contact met ons op.

Meer informatie over FindMyApps en het lopende onderzoek vindt u op onze website: https://findmyapps.onderzoek.io en via dit filmpje: FindMyApps project – YouTube

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met David Neal (d.n.neal@amsterdamumc.nl; 020-788 4512) of Prof. dr. Rose-Marie Dröes (rm.droes@amsterdamumc.nl).

Thema
Zorg thuis in de wijk
Soort item
Nieuws
Thema tags
zorg thuis