Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers, hoe doe je dat?
De leidraad Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers beschrijft in vier stappen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak om deze klachten te voorkomen. Het legt uit waarom deze stappen noodzakelijk zijn en wie wat kan doen. U vindt er inspirerende praktijkvoorbeelden en verwijzingen naar handige interventie-overzichten.
De leidraad Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers is tot stand gekomen in het kader van het Meerjarenprogramma Depressiepreventie, als onderdeel van het project Ketenaanpak psychische gezondheid van werkenden in de zorg. Literatuuronderzoek en onderzoek bij zorgmedewerkers en arboprofessionals vormden de basis voor de leidraad. Hierbij werkten het Amsterdam UMC, het Trimbos-instituut, de sectie arboverpleegkundigen van de beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) met elkaar samen.
Aandacht voor mentale gezondheid
De mentale gezondheid en psychosociale belasting van zorgmedewerkers vraagt al langer aandacht van werkgevers. De leidraad is in eerste instantie bedoeld voor werkgevers in de zorg, hun HRM-afdelingen en overige betrokkenen zoals arboprofessionals, beroepsverenigingen, zorgmedewerkers en hun vertegenwoordigers. De leidraad bevat ook adviezen voor beleidsmakers. De termen en voorbeelden in deze leidraad zijn afgestemd op de zorgcontext. De inhoud is echter ook goed toepasbaar op andere sectoren met medewerkers die een verhoogd risico lopen op stress en spanningsklachten.