Extra Strong

Extra Strong is een samenwerkingsverband van zorg- en welzijnsinstellingen en het onderwijs wat mede gefinancierd wordt vanuit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van het ministerie van OCW. Doelstelling van het RIF is het optimaliseren van de duurzame verbinding en de innovatie van onderwijs en arbeidsmarkt van het mbo. Met als doel: zorgen voor goed opgeleide professionals in de sector waarbij aandacht is voor de belangen van zowel studenten als het werkveld. De mbo-instelling (in dit geval ROC Mondriaan) is penvoerder van een dergelijk project.

Binnen Extra Strong bouwen we voort op de gezamenlijke ervaringen en succesvolle samenwerking van het innovatiearrangement Strong, benoemd als één van de koplopers van het Zorgpact. Waar dit arrangement zich richtte op de innovatieve elementen om de jeugd te boeien en binden aan de sector, focust Extra Strong nadrukkelijk op nog nieuwe en niet ontdekte functies in zorg en welzijn van de toekomst. Een ander verschil tussen Strong en Extra Strong is dat eerstgenoemde betrekking had op studenten van vmbo en mbo niveau 1 tot en met 4 en Extra Strong zich richt op niveau 3 en 4 en de doorstroom naar het hbo. Extra Strong richt zich op de volgende kwalificatiedossiers / opleidingen: Maatschappelijke Zorg, Verzorgende-IG, Mbo-verpleegkundige en HBO-verpleegkundige.

Drie ontwikkellijnen staan centraal :

  1. een nieuwe leerlijn medewerker zorg en welzijn 2020 (niveau 3);
  2. doorstroom verpleegkundigen mbo-hbo (niveau 4 en niveau 6);
  3. Online Learning for life: verbinden van leren in praktijk en onderwijs met technologische innovaties.

Ontwikkellijn A
Het veranderende zorglandschap betekent voor studenten dat zij in situaties komen te werken waarin zij competenties moeten ontwikkelen in preventief en dialogisch werken, het stimuleren dan wel in stand houden van vitaliteit, het herkennen en verbinden van het netwerk en het samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers. In alle ontwikkelingen staan twee bewegingen centraal, namelijk cliëntgerichtheid handelen en de ondersteuning van en door (zorg)technologie.

We ontwerpen een aantrekkelijke en toekomstgerichte opleiding met drie innovatieve varianten: de ondernemende, preventieve en wijkgerichte medewerker zorg en welzijn 2020. Het basisdeel wordt gevormd vanuit de kwalificatiedossiers verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg.

Ontwikkellijn B
Slechts zes procent van de studenten mbo-verpleegkundige van ROC Mondriaan stroomt door naar het hbo. Door de transitie in de sector is het arbeidsmarktperspectief aan het veranderen. De vraag naar hbo-verpleegkundigen niveau 6 is relatief groot en zal de komende jaren stijgen.(Zie de regiovisie).

Onderdelen binnen deze ontwikkellijn zijn: bevorderen van excellentie in het mbo, creëren van een uitdagende leeromgeving in de (langdurige) zorg voor mbo en hbo studenten door het inzetten (zorg)technologie en internationalisering.

Ontwikkellijn C
Onze studenten groeien op met technologische innovaties als een voor hen logisch onderdeel van de maatschappij en zijn (tot op zekere hoogte) te beschouwen als digital natives. We gaan bestaand digitaal lesmateriaal bruikbaar maken voor het initiële onderwijs, voor excellente studenten, in het kader van leven lang leren en als voorbereiding op de praktijk. We sluiten aan bij bestaande initiatieven, zoals Profportaal zorg. We ontwikkelen een nieuwe visie op en uitrol van blended learning.

Aanpak
We hanteren in alle 3 de lijnen een ontwikkelingsgerichte aanpak met veel aandacht voor onderzoek, expliciet leren en experimenten. Deze aspecten komen vooral samen in de zogenaamde innovatiewerkplaatsen, bestaande of nieuw op te richten fysieke of virtuele plekken waar mbo- en hbo studenten/docenten, begeleiders, lectoren, zorgprofessionals en eindgebruikers elkaar treffen. Alle ontwikkellijnen starten met een verkenning naar de stand van zaken en kenmerken zich door kort-cyclische activiteiten, waardoor we flexibel kunnen inspelen op veranderingen.

Extra Strong bouwt voor op de hechte ketensamenwerking van het innovatiearrangement Strong. De partners zijn afkomstig uit:

  • het onderwijs (penvoerder ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool en Hogeschool Leiden);
  • het werkveld met de sectoren ziekenhuizen/revalidatie: HMC, Haga, Reinier de Graaf, Alrijne en Basalt), VVT (HWW, WZH , Careyn, Respect Zorggroep, Xtra, Florence, Pieter van Foreest, Respect, Saffier, Eykenburg en Marente), gehandicaptenzorg (Middin, Ipse de Bruggen,
  • s- Heerenloo en Raamwerk) Welzijn: Xtra en geestelijke gezondheidszorg (Parnassia);
  • de werkgeversorganisatie ZorgZijn Werkt;
  • de gemeente Den Haag;
  • de commerciële bedrijven: uitgeverij Noordhoff Health, Menskracht 7 bedrijfsopleidingen ROC Mondriaan en Learning Connected online leren.

Het gezamenlijke trackrecord wordt versterkt in het CIV: centrum voor innovatief vakmanschap technologie in zorg en welzijn. Hieraan is het practoraat verbonden. Extra Strong is een van de koplopers in het actieleernetwerk en heeft regionaal en landelijk een enorm bereik en een excellente uitstraling. Extra Strong wordt gedragen door een groep van enthousiaste bestuurders te weten:

Eric Lemstra (Xtra), Patricia Huijbregts (WZH), Hedwig Slot (HMC), Sam Schoch (Middin), Nolly Borsboom (Parnassia), Coralie Elmont (ZZW) en Harry de Bruijn (ROC Mondriaan). Extra Strong wordt in de penvoering en de uitvoering van het programma vanuit ROC Mondriaan verbonden door Marjolijn van der Meer (directeur onderwijs) en Flora van Eck (programmamanager).

Looptijd
Extra Strong heeft een looptijd van 4 jaar: van 1 april 2016 tot en met 31 maart 2020. Gezien de ontwikkelingen rondom COVID-19 is het niet gelukt om met name de verduurzamingsactiviteiten en het geplande impactonderzoek volgens planning uit te voeren. het ministerie van OCW heeft toestemming gegeven om Extra Strong met een jaar te verlengen.

Thema
Arbeidsmarkt
Soort item
Kennisbank
Thema tags
behoud
innovatie
Trefwoorden
opleiden
participatiekliniek
vitaliteitsbegeleider
ZIC
Contactpersoon