4 voordelen van een beleidsplan Wet zorg en dwang
Een van de voorwaarden van de nieuwe Wet zorg en dwang is dat zorgorganisaties een beleidsplan maken. ‘Niet weer een beleidsplan’, denk je misschien. Maar een beleidsplan is wel degelijk belangrijk bij het vastleggen van je visie op vrijheid. Daarnaast is een beleidsplan erg praktisch te gebruiken. Bijvoorbeeld om op te zoeken hoe het ook alweer zit met de Wet zorg en dwang. Wij zetten een aantal voordelen van een beleidsplan voor je op een rij.
Voordelen van een beleidsplan
- Je maakt het samen met je collega’s, multidisciplinair samenwerken is erg belangrijk in de Wet zorg en dwang.
- Je kunt het beleidsplan praktisch gebruiken om dingen die je even niet weet op te zoeken, bijvoorbeeld welke vormen onvrijwillige zorg zijn er, wat moet ik doen als de cliënt geen vertegenwoordiger heeft en wat doet ook alweer de zorgverantwoordelijke?
- Je kunt de schema’s en stappenplannen die erin verwerkt staan gebruiken.
- Bepaalde onderdelen van het plan zoals ‘Hoe voorkom ik onvrijwillige zorg’ kun je gebruiken voor een groepsgesprek, klinische les of inspiratiesessie.
Voorbeeldbeleidsplan
Gelukkig hoef je zo’n beleidsplan niet helemaal zelf te maken. Vilans biedt een voorbeeldbeleidsplan aan. Dit document geeft de onderdelen van de wet goed weer en biedt ruimte voor eigen invulling.
Hoe ga je ermee aan de slag?
Elke organisatie kan de tekst aanpassen aan haar eigen wensen. In de diverse hoofstukken staan in blauw de vragen die je jezelf kunt stellen om de tekst nog specifieker te maken voor je eigen organisatie.
