Categorieën
Algemeen

Update coronavirus – 78

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Versnelling validatieonderzoeken sneltesten: uw hulp gevraagd
Onderzoekers van de afdeling ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC komen graag in contact met zorgorganisaties die mee willen werken aan de klinische validatie van antigeensneltesten bij de diagnostiek van Covid-19 in het verpleeghuis. Antigeensneltesten geven sneller (binnen 15 minuten) resultaat dan de PCR test, maar zijn nog niet gevalideerd bij verpleeghuisbewoners en bij personen vroeg in het ziekteproces of zonder klachten. In samenspraak met de werkgroep antigeentesten van VWS voert de afdeling ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC deze validatiestudie uit onder leiding van prof. dr. Cees Hertogh, hoofd afdeling ouderengeneeskunde Amsterdam UMC. Om tempo te maken zoeken de onderzoekers naar verpleeghuisorganisaties die nu al antigeensneltesten gebruiken bij uitbraken (en BCO) of die van plan zijn dit snel te gaan doen. Voorwaarde voor deelname is dat gebruik wordt gemaakt van de PCR test ter bevestiging van uitslag van de antigeensneltest. In het onderzoek streven we ernaar, om beide testen af te nemen op hetzelfde materiaal, zodat volstaan kan worden met één monsterafname. Een andere voorwaarde voor deelname is dat CT-waarden opvraagbaar zijn bij het laboratorium waar de PCR bepaald wordt. Wilt u mogelijk deelnemen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de onderzoekers Cees Hertogh, Anouk van Loon, Laura van Buul en Bernadette Jurriën-Zaal via b.jurrien-zaal@amsterdamumc.nl  of 020-4448320.

Reactie ActiZ op rapport Gezondheidsraad strategieën vaccinaties
Het gisteren verschenen advies van de Gezondheidsraad over de Covid-19 vaccinatie geeft duidelijkheid over prioritering van doelgroepen: kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers komen als eerste voor vaccinatie in aanmerking. De verpleeghuizen worden hierbij nadrukkelijk genoemd vanwege de concentratie aan kwetsbare ouderen. Er is overigens ook nog veel onduidelijk: omtrent de kenmerken van verschillende vaccins (welk vaccin is voor welke doelgroep het best geschikt, bewaartemperatuur etc.), wie welke groep gaat vaccineren en de precieze logistieke scenario’s. Het Kabinet komt vandaag met een eerste reactie op het advies. ActiZ is vertegenwoordigd in de VWS-werkgroep die de vaccinatie van cliënten en zorgmedewerkers voorbereidt. De komende weken worden de onduidelijkheden verder ingevuld en de aanpak wordt verder uitgewerkt. Als ActiZ blijven we inzetten op een efficiënt en effectief vaccinatieproces in de ouderenzorg.

Advies quarantaineperiode zorgmedewerkers nog niet bekend
Eerder deze week heeft minister De Jonge uitspraken gedaan over de quarantaineperiode. Die uitspraken geven de nodige verwarring in onze sector. Vooraf heeft ActiZ aan het ministerie van VWS gevraagd deze uitspraken pas te doen als er voor iedereen duidelijkheid is, ook voor zorgmedewerkers. In tegenstelling tot wat in de media mogelijk gesuggereerd wordt, willen we u erop wijzen dat het huidige beleid rondom testen en quarantaine voor zorgmedewerkers (nog) níet is aangepast. Het OMT komt zo spoedig mogelijk alsnog met een apart en specifiek advies omtrent quarantainebeleid voor zorgmedewerkers en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in onze sector. Gezien de kwetsbare groep cliënten in de langdurige zorg blijft het behandeladvies van Verenso ongewijzigd ten aanzien van de quarantainetermijn voor cliënten, te weten 10 dagen met aansluitend een gezondheidscheck van dag 10-14.

Mondkapjes vanaf 1 december 2020 verplicht in publieke binnenruimten
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplicht het kabinet vanaf 1 december 2020 het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Voor de contactberoepen geldt de regel voor zowel de klant als de zorgprofessional. Op grond van artikel 2a.7 zijn personen uitgezonderd die zich bevinden in een zorglocatie. Zorglocaties maken immers op basis van de actuele richtlijnen hun eigen beleid op rondom het dragen van mondkapjes voor naasten, vrijwilligers en mantelzorgers.

Voorzetting compensatieregelingen
In de Kamerbrief van 17 november heeft het kabinet duidelijkheid gegeven over de voorzetting van de compensatieregelingen in de Wlz, Zvw en Wmo. VWS zal de NZa verzoeken om op zo kort mogelijke termijn de compensatiemaatregelen in de Wlz te verlengen tot 1 januari 2022. Het gaat hierbij om de meerkosten als gevolg van Covid-19, de maatwerkregeling compensatie doorlopende kosten en de maatwerkregeling dagbesteding. Voor de Wmo wordt de geldende meerkostenregeling ook verlengd tot 1 januari 2022. Over de regelingen in de Zvw wordt op dit moment met ZN/zorgverzekeraars besproken of, waar en hoe regelingen moeten worden verlengd of aangepast.

Media
Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad over de vaccinatiestrategie maakte NPO Radio 1 Nieuws&Co een reportage bij zorgorganisatie Rivas (blok 17-18u, vanaf ‘49”) en ging het NOS Journaal langs bij zorgorganisatie Mijzo (waarschijnlijk vanavond te zien om 18u en 20u).
Het programma ‘Pauw komt binnen’ was te gast bij een verpleeghuislocatie van Omring en is zondagavond a.s. te zien op NPO1. 
Overigens hebben zowel ActiZ als KLM contact met Zorgvisie n.a.v. foutieve berichtgeving over het samenwerkingsproject om KLM’ers over te laten stappen naar de zorg. 

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona blijft u doorlopend op de hoogte van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.