Categorieën
Algemeen

Update coronavirus – 76

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

CIZ gaat weer op huisbezoek
Het CIZ heeft besloten om weer huisbezoeken af te leggen. Het gaat om urgente aanvragen waar het écht niet anders kan en er geen alternatieven mogelijk zijn, zoals videobellen. De tweede golf en de daarbij horende maatregelen duren langer dan we in dit voorjaar hebben meegemaakt. Het CIZ vindt het belangrijk aan te sluiten bij de behoefte van het zorgveld om indicaties te kunnen verstrekken en hun maatschappelijke rol te blijven vervullen. Het CIZ bemerkt ook dat ze tijdens deze tweede golf vaker welkom zijn in zorginstellingen. 

Verlenging afspraken met zorgverzekeraars over de wijkverpleging
De uitbraak van het coronavirus heeft het organiseren en verlenen van zorg in de wijk tot een grote opgave gemaakt. In de eerste golf waren er een aantal afspraken gemaakt met ZN omtrent de inzet van de helpende, mogelijkheid om digitaal een indicatie te kunnen stellen en het tijdelijk achterwege laten van een handtekening onder het zorgplan. ZN heeft ActiZ laten weten dat deze afspraken uit de eerste golf verlengd zijn (met terugwerkende kracht) in elk geval tot en met 31 december 2020.

Financiële regelingen Covid-19
De komende dagen worden de laatste issues in de uitwerking van de eerder gecommuniceerde financiële Covid-regelingen besproken. Naast tijdige afronding van de regelingen over 2020 is onze inzet om zowel de complexiteit als de onzekerheden in de regelingen zoveel als mogelijk te reduceren. Eventuele (opvolgende) regelingen voor 2021 worden de komende weken besproken. Nader bericht volgt zo snel mogelijk.   

Pakket PBM voor mantelzorgers
Mantelzorgers hebben recht op persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Mantelzorgers kunnen een gratis PBM-pakket afhalen met handschoenen, chirurgisch mondneusmasker, bril, schorten en een flacon desinfectans.

Maatregelen in het kader van bron- en contact onderzoek voor zorgmedewerkers die preventief PBM hebben gebruikt
Het protocol voor bron- en contactonderzoek is aangepast voor zorgmedewerkers die preventief PBM hebben gebruikt bij een cliënt die achteraf in de besmettelijke periode van Covid-19 blijkt te zijn geweest. Dat kan onder voorwaarden betekenen dat deze zorgmedewerkers niet in quarantaine hoeven maar wel alert moeten zijn op klachten die bij Covid-19 kunnen passen. Uiteraard moeten zorgmedewerkers bij een patiënt die bekend is met (een verdenking op) Covid-19 wel volledige PBM blijven toepassen (chirurgisch mondmasker tenminste type IIR, schort, bril en wegwerphandschoenen).

Uitgangspunten testen 
Veel zorgorganisaties regelen zelf dat medewerkers getest kunnen worden op corona. VWS heeft, samen met het RIVM, de GGD-en en de IGJ gepubliceerd welke uitgangspunten dan gelden: kwaliteit & (medisch) toezicht, juiste inzet van verschillende (snel-)testen, registratie en melding van de testuitslagen en testbeleid en communicatie over de testuitslag komen daarbij aan de orde. Aanvullend volgt nog een nieuwe LCI-richtlijn over testen.

Voorbereidingen Covid-vaccinatie
Hoewel er nog geen vaccin tegen Covid-19 is, wordt wel nagedacht over de verspreiding van vaccins. ActiZ zet zich (o.a. in een daartoe ingestelde landelijke werkgroep “uitvoering Covid-19-vaccinatie zorgprofessionals”) in voor voorrang van risicogroepen waaronder in elk geval ook cliënten en medewerkers in verpleging, verzorging en thuiszorg.

Webinars
Op vrijdag 13 november organiseert ActiZ het webinar ’Mentale gezondheid van medewerkers’ in onze sector. Hart en ziel voor de zorg is niet altijd genoeg om overeind te blijven, ook in de 2e golf zien we de (psychische) druk en het verzuim toenemen. Hoe kunnen we onze medewerkers goed blijven ondersteunen, ook mentaal? We gaan in gesprek met Gert Leeftink (programmadirecteur Mens&Arbeid van Espria), Anita Hertogh (projectleider zorg ISZW) en Kaz de Jong (traumapsycholoog Artsen Zonder Grenzen).

Op dinsdag 1 december organiseert De Zorg Brandveilig het webinar ‘Corona en brandveiligheid’, voor alle medewerkers in de zorg die zich bezighouden met BHV en/of met brandveiligheid. In deze gekke tijd heeft brandveiligheid bij zorgorganisaties een andere prioriteit gekregen. Hoe gaan we hier in de praktijk verantwoord mee om?

Media 
Diverse media hebben aandacht voor corona in de ouderenzorg. Hoewel landelijk besmettingen afnemen, geldt dit nog niet voor ouderen of verpleeghuislocaties. Zowel Meldpunt Max als het NOS Journaal maakten afgelopen week een reportage bij een locatie van ActiZ-lid Marga Klompé. In de studio van Omroep Max gaf bestuurslid Ronald Schmidt toelichting. Het NOS Journaal bericht middels enkele quotes van bestuurslid Conny Helder (item start na nieuws over Amerikaanse presidentsverkiezingen).

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.