Categorieën
Algemeen

Corona update – 73

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

PBM beschikbaarheid en gebruik
In vorige updates hebben we u geïnformeerd over de actualiteiten rond PBM. Ondanks de ruime beschikbaarheid van PBM en de bijgestelde adviezen ten aanzien van (preventief) gebruik, komt het nog regelmatig voor dat zorgmedewerkers in de praktijk ervaren dat zij onvoldoende PBM kunnen gebruiken. Wij hebben niet de indruk dat deze signalen ActiZ-leden betreffen maar vragen desalniettemin uw voortdurende aandacht voor de beschikbaarheid van PBM in de praktijk. Als uw reguliere inkoopkanalen onvoldoende kunnen leveren dan kunt u ook bij het LCH terecht.

Actualiteit rond bezoek en zorgcontinuïteit
Vandaag publiceert de IGJ haar actuele beelden rond bezoek in verpleeghuizen en aanverwante woonvormen. Lokaal maatwerk, samen beslissen met mantelzorgers en professionals blijft essentieel, juist ook bij oplopende besmettingen in de regio. De handreiking voor bezoek en sociaal contact in verpleeghuizen, het behandeladvies van Verenso en de vele andere richtlijnen blijken daarbij goede hulpmiddelen.  Vanwege de toenemende knelpunten in de zorgcontinuïteit, met name door verzuim, wordt momenteel samen met andere veldpartijen verkend of een korte handreiking over keuzes in en afschaling van zorg wenselijk is, zowel verpleeghuizen als in wijkverpleging, thuiszorg en dagbesteding. Als die extra handreiking er komt dan is ook die (wat ActiZ betreft) gericht zijn op maatwerk en samen beslissen.

Testen
Het lijkt voorzichtig de goede kant op te gaan met de snelheid van testen en testuitslagen. Er is meer capaciteit beschikbaar, steeds meer leden regelen hun testroutes zelf en de voorrangsregeling werkt op veel plekken ook geleidelijk beter. De inzet van sneltesten is nog steeds onderwerp van discussie, naar verwachting wordt de komende weken duidelijker welke sneltesten in welke omstandigheden (cliënten/ medewerkers, preventief/ bij klachten) verantwoord gebruikt kunnen worden. GGD en RIVM werken samen met leden hard aan verder onderzoek en validatie. Stem vooral af met uw GGD, voordat u keuzes maakt. Zodra er nieuws is, informeren we u uiteraard direct.  

Zorgcontinuïteit en quarantaine
Medewerkers in zorg volgen de richtlijnen, ook als het gaat om quarantaine vanwege zieke huisgenoten of reizen vanuit risicogebieden. Die richtlijnen bevatten specifiek voor de zorg enkele uitzonderingsmogelijkheden. Het is van belang dat u zelf als zorgorganisaties met uw professionals, cliënten, bedrijfsarts en GGD afweegt of, hoe en wanneer u die uitzondering wilt toepassen in uw praktijk. ActiZ heeft recent een nieuwe ‘Q&A arbeidsrelatie en corona’ gepubliceerd waarin onder andere deze thematiek aan de orde komt.

Reminder: vraag vóór 29 oktober zorgbonus aan
Zorgaanbieders kunnen de zorgbonus nog tot en met 29 oktober aanvragen. ActiZ adviseert om dat ruimhartig te doen binnen de kaders die de subsidieregeling aangeeft, dus voor iedereen die zich tijdens de Covid-19 crisis (tussen 1 maart en 1 september 2020) heeft ingezet. Ook medewerkers in de catering, de schoonmaak, de huishoudelijke hulp en andere functies op de ‘nee, tenzij lijst’ in de regeling. Zorgaanbieders kunnen de bonus aanvragen als werkgever maar ook als opdrachtgever van zzp’ers en uitzendkrachten die zich tijdens de Covid-19 crisis voor zorgaanbieders hebben ingezet. Naast een subsidie van €1.000 ontvangt de zorgaanbieder ook een bedrag waarmee de belasting kan worden betaald. Zo kan de bonus netto worden uitgekeerd. Bekijk eventueel ook het digitale bonusspreekuur en het bonusadvies van ActiZ.

NZa informatiekaart 
De NZa heeft een vernieuwde informatiekaart gemaakt: Toegang tot zorg tijdens corona: hoe informeer ik mijn patiënten?’. Deze informatiekaart is in samenwerking met de Patiëntenfederatie, de Federatie van Medisch Specialisten en de Landelijke Huisartsen Vereniging, Zorgverzekeraars Nederland, het RIVM en het ministerie van VWS tot stand gekomen.

Meerkosten Jeugd en Wmo voor 2020 vastgesteld
In opdracht van het Rijk en de VNG heeft AEF onderzoek gedaan naar de meerkosten voor Jeugd en Wmo met als gevolg een (beperkte) ophoging van het voorschot aan gemeenten voor meerkosten. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de huidige 2e golf en de toekomst. Daarom heeft ActiZ samen met oa. VGN en de Nederlandse GGZ nadrukkelijk extra aandacht gevraagd bij de VNG en het ministerie van VWS voor zowel omzetderving als meerkosten in de komende tijd.

Media
Het signaal van ActiZ-voorzitter Henk Kamp eerder deze week over de oplopende werkdruk in de thuiszorg en verpleeghuiszorg, krijgt nog steeds opvolging in landelijke media. ActiZ-lidorganisatie Marga Klompé werkte mee aan items van het NOS Journaal en op Radio 1 (Nieuws&Co en Spraakmakers). Mijzo liet in EenVandaag zien hoe essentieel vrijwilligers zijn om de zorg door te kunnen laten gaan. Bestuurder Mireille de Wee verbond in het tv-item en woensdag in EenVandaag-radio (vanaf minuut 29) de corona crisis met de beperkte houdbaarheid van de ouderenzorg in de huidige vorm. Op Radio 1 werd dinsdag gesproken over het initiatief van ActiZ-lid NNCZ om horecapersoneel in de regio Hoogeveen te interesseren handen uit de mouwen te steken in ouderenzorg. ActiZ maakt het initiatief landelijk en verbindt het met Extra Handen voor de Zorg. NRC publiceerde woensdag bovendien onderzoek van de Universiteit Maastricht over de situatie in verpleeghuizen, onder andere over werkdruk en de uitvoering van de bezoekregeling.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.