Categorieën
Algemeen

Routekaart coronamaatregelen per 13 oktober

Op de persconferentie van 13 oktober 2020 zijn strengere maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Het coronavirus heeft de afgelopen periode te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het doel van deze nieuwe maatregelen is het virus onder controle te houden. Daarbij blijft het cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen kunnen houden en de basisregels blijven volgen. In de ‘routekaart’ zijn de nieuwe maatregelen per risiconiveau weergegeven. De maatregelen staan beschreven in de Kamerbrief van 13 oktober ‘Stand van zaken COVID-19’.

Download de routekaart met de nieuwe coronamaatregelen (pdf)

Verdere stijging corona in verpleeghuis

In de persconferentie gaf Minister de Jonge onder andere aan, dat de besmettingen in verpleeghuizen ook flink zijn gestegen: ‘Twee weken geleden werd er in 150 verpleeghuizen een besmetting geconstateerd, nu is dat ruim twee keer zoveel. Als we doorgaan als we deden, dan verdubbelen alle cijfers nogmaals. Ruim.’ Dit blijkt uit cijfers van het RIVM en is gebaseerd op het aantal verpleeghuislocaties waar in de afgelopen 28 dagen sprake is van tenminste één vastgestelde COVID-19 besmetting op basis van een positieve test. Dit aantal is vergelijkbaar met aantal locaties aan het begin van de eerste golf in het midden van maart 2020.

In de routekaart staat dat de te nemen maatregelen afhankelijk zijn van de situatie op de locatie. Denk daarbij aan maatregelen als:

  • Het (strikter) uitvoeren van een gezondheidscheck en de registratie bij bezoek;
  • Het frequenter testen van bewoners en zorgmedewerkers, in geval er sprake is van een uitbraak op de locatie;
  • Het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door personeel en door bezoekers;
  • Het gericht beperken van sociaal contact en bezoek met oog voor het belang voor mensen om hun naasten te kunnen blijven ontmoeten;
  • Het verkleinen van dagbestedingsgroepen of het scheiden van groepen van bewoners en groepen van mensen die thuis wonen.

Lees verder op de site van Thuis in het Verpleeghuis.