Categorieën
Algemeen

Corona update – 69

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Financiële regelingen Covid-19 cohort bedden
ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland zijn tot overeenstemming gekomen over aanvullende financieringsafspraken van de beschikbaarheid en gebruik van eerstelijnsverblijf cohort bedden per 1 november 2020. Voor de periode vanaf maart tot 1 november gelden de eerder gemaakte bestuurlijke afspraken onverkort. Nieuw vanaf 1 november is dat er een ligdagtarief gaat gelden van €507 per Covid-bed per dag (was voorheen ELV max/max).
De andere werkelijke kosten, zoals beschikbaarheid, overhead en personeel worden conform de eerdere afspraken, met een bestuursverklaring, onderbouwd, integraal en achteraf (ex-post) vergoed door uw eerst aanspreekbare/grootste verzekeraar (in representatie). Voor beide geldt dat alléén beschikbare en bezette bedden in aanmerking komen als en voor zover daar in GGD- en ROAZ-verband afspraken over vastgelegd zijn en er daadwerkelijk in de GGD-regio is besloten dat beschikbaarheid van Covid-bedden nodig is op geleide van de besmettingsgraad (in de tranches 300-850-2000 bedden). Uiteraard zonder dubbelingen met andere regelingen. De door ROAZ aangewezen instellingen ontvangen zo snel mogelijk een addendum van zorgverzekeraars op de lopende regeling die geldt tot eind van dit jaar. De uitgewerkte regelingen tot nu toe alsmede deze nieuwe regeling vindt u hier.

Inzicht in cijfers en verantwoording
Het is belangrijk dat ZN en ActiZ de ontwikkelingen in bezettingsgraad en beschikbaarheid van de Covid-bedden kunnen volgen, zodat ook voor 2021 goede afspraken gemaakt kunnen worden. Op dit moment leveren zorgaanbieders wekelijks gegevens aan bij de GGD-GHOR over de beschikbaarheid en bezetting van cohort bedden. Deze informatie wordt wekelijks in een monitor verwerkt en geeft zicht op de actuele stand van zaken met betrekking tot het capaciteitsgebruik. ActiZ vraagt via deze weg haar leden om bij de volgende aanlevering expliciet toestemming te verlenen aan GGD-GHOR om de geaggregeerde gegevens met betrekking tot beschikbaarheid en bezetting beschikbaar te stellen voor zowel ActiZ als ZN.

Financiering (meer-)kosten sociaal domein tweede golf
Met verzekeraars en zorgkantoren wordt inmiddels gesproken over vergoeding van de (meer-)kosten in de tweede golf en daarna. Voor het sociaal domein is nog geen zicht op vervolgregelingen. ActiZ heeft VNG en VWS daarom samen met andere branches in een open brief opgeroepen ook die regelingen te verlengen.

Mondneusmaskers in publieke ruimte
Vanaf afgelopen vrijdag geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals: winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, restaurants, cafés, theaters en concertzalen en ook bij de uitvoering van contactberoepen. Het betreft geen verplichting maar het is wel een dringend advies.


PBM gebruik in verpleeghuizen
Verenso heeft haar behandeladvies na de persconferentie van vorige week aangepast op het punt van preventief gebruik van chirurgische mondneusmaskers. Eén van de maatregelen betreft het preventief gebruik van mondneusmaskers in de regio’s met de predicaten ‘zorgelijk’ en ‘ernstig’. Uiteraard op basis van professioneel oordeel.
PBM gebruik in de thuiszorg
Vandaag is in het OMT onder andere gesproken over gebruik van PBM in de thuiszorg. Hoewel de pers daar inmiddels al melding van maakt, wordt het advies nog besproken binnen VWS en met het veld. Naar verwachting kunnen we u daarover de komende dagen nader berichten. Uiteraard geldt intussen conform bestaande richtlijnen in de wijkverpleging en bij Hulp bij Huishouden ook al dat passend PBM wordt ingezet op basis van professioneel oordeel, ook preventief en rekening houdend met de besmettingsgraad in de omgeving. Net als in het verpleeghuis is het daarom essentieel dat uw medewerkers steeds over voldoende PBM kunnen beschikken.

PBM voorraden, onderzoek VWS
Vooralsnog lijken in de praktijk alle soorten veelgebruikte PBM goed verkrijgbaar, ondanks de sterke toename van preventief gebruik. Eerder hebben we u gemeld dat VWS onderzoekt of er ook voldoende PBM beschikbaar is voor een tweede en eventueel volgende golf. Gisteren en vandaag zijn de onderzoeksresultaten met het brede veld besproken en naar verwachting kunnen we u ook daarover de komende dagen concreet nader berichten. Voor het LCH blijft overigens gelden dat alle PBM in principe uitgeleverd wordt op basis van 10 dagen werkvoorraad.

Voorrang testen – zorgmedewerkers
ActiZ heeft veel signalen ontvangen van haar leden over dat zorgmedewerkers niet werden toegelaten tot de ‘fastlane’ in de teststraat van de GGD. VWS heeft een lijst met beroepengepubliceerd die tijdelijk prioriteit krijgen bij het testen op Covid-19. Het uitgangspunt blijft dat deze medewerkers klachten moeten hebben die bij Covid-19 passen en onmisbaar zijn voor de continuïteit van de zorgverlening. Ondertussen werken de GGD-en hard aan het uitbreiden van de testcapaciteit in zijn geheel. Daar is zicht op maar het goed en verantwoord inregelen kost nog minstens enkele weken. ActiZ heeft vrijwel dagelijks contact met GGD, VWS en anderen over de druk op zorgcontinuïteit en de noodzaak tot lokaal afschalen die mede hierdoor veroorzaakt worden.


Webinar ‘COVID-19 en verpleeghuiszorg’ en ‘Wijzer uit de corona-crisis’
Vorige week heeft ActiZ twee webinars georganiseerd. Het ene webinar ging over het onderzoek van Cees Hertogh en Bianca Buurman over de verpleeghuiszorg en het andere webinar was georganiseerd voor en door de kleine leden van ActiZ en daar werden de verhalen, ervaringen en waardevolle tips omtrent corona gedeeld. Beide webinars kunt u terugkijken op de website van ActiZ.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.

Dossier
Klik hier voor het Dossier Coronavirus voor Zorgorganisaties.