Categorieën
Algemeen Geen categorie

Update coronavirus – 66

Met deze update informeren we u over de actualiteit rond Covid-19.

Webinar Covid-19 en verpleeghuiszorg
Wij nodigen u graag uit voor het webinar over Covid-19 en de verpleeghuiszorg. Op woensdag 30 september van 13.00 – 14.00 uur organiseert ActiZ in samenwerking met Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek in de zorg, Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg en Chief Nursing Officer bij het ministerie van VWS, Tamara Pieterse bestuurder bij Zorgbalans, een webinar over Covid-19 en de verpleeghuiszorg. In dit webinar gaan we samen met o.a. Bianca Buurman en Cees Hertogh in op hun adviezen rond preventief testen, inzet van PBM en de professionele en bestuurlijke afwegingen dienaangaande op grond van de lokale omstandigheden. Daarnaast is er de gelegenheid om vragen te stellen over de onlangs gepubliceerde handreiking over bezoek en sociaal contact in het verpleeghuis ten tijde van corona. U kunt zich op de website van ActiZ aanmelden voor het webinar.

Infoblad over thuiswerken
Geheel of gedeeltelijk thuiswerken komt in deze tijd van corona veelvuldig voor en zal ook voor veel werknemers standaard worden. ActiZ heeft een infoblad gemaakt waarin wordt ingegaan op de mogelijkheden en spelregels voor de werkgever om thuiswerken te faciliteren en de rol van het medezeggenschapsorgaan daarbij.

Corona en mentale ondersteuning medewerkers
Medewerkers die behoefte hebben aan mentale ondersteuning kunnen, behalve bij hun eigen organisatie, ook externe professionele hulp zoeken. We hebben enkele landelijke platforms en initiatieven voor de zorg nog eens op een rij gezet.

ActiZ stuurt Tweede Kamer input debat
Op dinsdag 22 september debatteerde de Tweede Kamer met het kabinet over de aanpak van de coronacrisis. Voorafgaand hieraan stuurde ActiZ de Tweede Kamerleden een paper. Hierin vroegen we om transparantie rond de richtlijnen voor het gebruik van beschermingsmiddelen. En om steun om de zorg voor ouderen en chronisch zieken ook bij oplopende besmettingen in het land door te kunnen laten gaan. De Kamer bevroeg premier Rutte en minister De Jonge (VWS) kritisch over de onduidelijkheid rond richtlijnen, de testcapaciteit en de zorgbonus.

Testen
Zoals u weet is de testcapaciteit momenteel veel te krap. Mede op aandringen van ActiZ wordt er hard gewerkt aan uitbreiding: bij de GGD, de laboratoria en veel leden testen in samenspraak met GGD en regio zelf. Daarnaast worden nieuwe manieren van sneltesten momenteel gevalideerd en waarschijnlijk komen die snel beschikbaar. Dat is hard nodig om te voorkomen dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven waardoor de continuïteit van zorg ernstig bedreigd wordt. De capaciteit wordt nu gefaseerd uitgebreid maar het zal nog zeker tot eind oktober duren voordat die op sterkte is.

Voorrangsregeling testen
Gelukkig hebben we inmiddels de voorrangsregeling voor zorgmedewerkers, maar ook daar knelt de capaciteit. Het is daarom van belang dat alléén medewerkers met klachten én werkzaam in de directe zorg daar gebruik van maken. GGD’en geven verschillend invulling aan de regeling. Wij vragen bij hen aandacht voor de schijnbaar onredelijke drempels die in sommige regio’s worden opgeworpen om in aanmerking te komen voor voorrang.

Kosten testen
Als er getest wordt via de GGD lopen de kosten volledig via hen. Als zorgaanbieders zelf testen, kunnen de kosten daarvan onder een van de meerkostenregelingen worden gebracht tenzij specifieke afspraken met de GGD zijn gemaakt dat de kosten via hen lopen.

Extra handen voor de zorg
Nu de besmettingen in sommige delen van het land weer oplopen, neemt ook de vraag naar medewerkers toe. Extra handen voor de zorg is een samenwerkingsverband waar tijdelijke vraag in verband met Covid-19 en aanbod van medewerkers digitaal bij elkaar wordt gebracht.  

Zorgbonus
ActiZ pleit nadrukkelijk voor ruimhartige toekenning van de veelbesproken zorgbonus. Vrijwel alle medewerkers in onze sector hebben de afgelopen tijd immers te maken met de effecten van het coronavirus. De regeling zoals het ministerie die heeft gepubliceerd biedt die ruimte ook. We merken dat de regeling desalniettemin veel vragen oproept. Vragen over de regeling zelf horen thuis bij het landelijk loket van VWS bonusregeling@minvws.nl. Echter zijn er ook vragen waar we als sector zelf een antwoord op moeten geven en daarom organiseren we aanstaande dinsdag een digitaal spreekuur zorgbonus voor bestuurders. In het spreekuur komen in elk geval de ruimhartige toekenning en de specifieke positie van artsen en medewerkers in de hulp bij het huishouden aan de orde.

Corona communicatie
Via deze updates en de pagina www.actiz.nl/corona wordt u doorlopend op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond Covid-19. Ook is er het continu bijgewerkte dossier coronavirus voor zorgorganisaties te vinden. Ervaringen van zorgorganisaties en documenten worden uitgewisseld in het corona netwerk in het ledendeel van de ActiZ website. In geval van een uitbraak kunt u rond persvragen altijd overleggen met de ActiZ persvoorlichting: 085-0772099.