Categorieën
Algemeen

Op zoek naar eeuwige rust: Islamitisch begraven in coronatijd

Door corona stijgt de vraag naar Islamitisch begraven in Nederland snel. ‘De afgelopen drie weken had ik net zoveel begrafenissen als in een heel jaar,’ zegt Ali Karamatali van de eerste volledig Islamitische begraafplaats Ar Raza in Almere.
De eerste weken van de coronacrisis zorgde voor veel paniek en chaos, zegt Mohamed Nazir, van de Haagse Federatie Islamitische Organisaties (FIO). ‘Nederland heeft te weinig Islamitische begraafplaatsen met eeuwig grafrecht, een belangrijke Islamitische waarde. ‘Het ruimen van graven is in strijd met de richtlijnen van het Islamitische geloof. Een overledene moet, zegt hij, als het kan binnen 24 uur worden begraven. Eigenlijk het liefst in het land van overlijden. ‘Lichamen repatriëren naar Marokko is op dit moment niet mogelijk, en naar Turkije mogen er geen familieleden mee. Dat levert schrijnende taferelen op. Alleen al het idee van een dierbare in een koelcel die weken op een begrafenis moet wachten, is een verschrikkelijke gedachte.’


Lees verder op de website van Kennisplatform KIS