Categorieën
Algemeen

Eindelijk aanpassing richtlijn RIVM: professional bepaalt of bescherming nodig is

De RIVM-richtlijn voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis is eindelijk aangepast. Voortaan mogen zorgmedewerkers, als de specifieke situatie daarom vraagt, op basis van hun professionele inzichten en ervaring beredeneerd afwijken van deze uitgangspunten en medische beschermingsmiddelen gebruiken.

V&VN drong al langer aan op betere bescherming voor verpleegkundigen en verzorgenden. De richtlijn geldt voor alle zorgprofessionals buiten het ziekenhuis, dus onder andere de huisartsenzorg, wijkverpleging, Wmo ondersteuning, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, woonzorgcentra, kleinschalige woonvormen, ambulancezorg en geestelijke gezondheidszorg.

De richtlijn schrijft in algemene zin voor dat beschermende middelen niet nodig zijn wanneer de afstand tot de patiënt meer dan 1,5 meter is. Dit geldt ook voor het snel iets aangeven aan een patiënt of iemand te hulp schieten. Zelfs als er sprake is van (symptomen van) besmetting met Covid-19. Op aandringen van V&VN heeft het RIVM nu officieel uitgesproken dat zorgprofessionals altijd zelf kunnen bepalen of in een specifieke situatie beschermende middelen nodig zijn. VWS adviseert dan ook om bij je werk een “reservepakketje” aan medische beschermingsmiddelen bij je te hebben.

Lees ook op de site van V&VN>