Categorieën
Algemeen

Verpleeghuizen temperen verwachtingen over versoepelen bezoekverbod, Zorgvisie

Het bezoekverbod in verpleeghuizen kan pas heel geleidelijk en in kleine stapjes worden versoepeld. Koepelorganisaties ActiZ en Verenso temperen het optimisme van minister Hugo de Jonge van VWS om vanaf 11 mei weer bezoek toe te laten in verpleeghuizen. ActiZ-bestuurder Conny Helder waarschuwt dat een te snelle versoepeling tot een tweede piek kan leiden. ‘De ouderenzorg loopt een tweede marathon.’1

Het bezoekverbod druist in tegen alles waar verpleeghuizen voor staan: het bieden van kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Maar het was nodig om de verspreiding van het coronavirus in de samenleving te stoppen. Het versoepelen vraagt om een goed doordacht plan, want er is een risico dat de coronacrisis als een veenbrand weer oplaait.

Vvt loopt tweede marathon

De druk op de ziekenhuizen lijkt wat af te nemen, gezien de dalende cijfers van opnames in het ziekenhuis en op de intensive care. De druk op verpleeghuizen is echter onverminderd groot. Het coronavirus woekert als een veenbrand in verpleeghuizen. Daarnaast hebben ze te maken met opnames van patiënten uit ziekenhuizen en crisisopnames vanuit schrijnende thuissituaties. ‘Ziekenhuizen kunnen weer een beetje op adem komen, maar wij zijn in de ouderenzorg een tweede marathon aan het lopen’, zegt ActiZ-bestuurder Conny Helder. ‘Het is belangrijk dat de ministers, het RIVM en de GGD’en dat beseffen. Je ziet dat de aandacht voor de vvt snel wegzakt.’Samen managen we de coronacrisis! Wij schrijven over de uitdagingen en oplossingen van zorgorganisaties zodat u op de hoogte blijft en ervan kan leren. Onze corona-gerelateerde artikelen zijn daarom de komende periode gratis beschikbaar. Schrijf u in voor de Zorgvisie nieuwsbrief om elke dag de nieuwste artikelen in uw inbox te ontvangen. 

Versoepelen bezoekverbod

Brancheorganisaties ActiZ en Verenso waren verrast door de uitlatingen van minister Hugo de Jonge van VWS afgelopen weekend over versoepeling van het bezoekverbod per 11 mei. De minister sprak voor zijn beurt. Hij had zijn plan niet besproken met ActiZ en Verenso. Zij willen ook graag weer bezoek toelaten, maar temperen de verwachtingen van De Jonge. Verpleeghuizen gaan niet overal open. En de versoepeling in de proef zal beperkt zijn tot bijvoorbeeld alleen de partner of verpleeghuizen zonder besmetting. Ook daarna zal de versoepeling in kleine stapjes verlopen. Tussen elke stap zullen waarschijnlijk periodes zitten van twee tot drie weken om te zien wat het effect van een maatregel is. Voorkomen moet worden dat het aantal besmettingen weer oploopt.

Tweede piek coronacrisis

Helder ziet in de samenleving een sfeer ontstaan van ‘we moeten verder, we hebben het onder controle’. ‘Te snelle versoepeling kan tot een tweede piek leiden’, waarschuwt ze. ‘Het gaat er niet alleen om kwetsbare ouderen te beschermen. Wij maken ons ook zorgen om de mantelzorgers die thuis zitten als die tweede piek komt. En de overbelasting op het zorgsysteem. Die eerste piek was al lastig genoeg. We hebben gezien hoe het maar net goed ging. Er was best veel paniek.’

Kletstenten en quarantainers

Wel is ActiZ blij dat er weer voorzichtig perspectief ontstaat op het versoepelen van de bezoekregeling. Helder: ‘Binnen de regels kijken we nu al wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld door ‘kletstenten of quarantainers’ neer te zetten met een glazen afscheiding. Heel langzaam kunnen we nu stapjes vooruit zetten.’

@Zorgvisie