Categorieën
Algemeen

Grootschalige Nederlandse studie moet helpen corona in verpleeghuizen in te dammen

Een grootschalig onderzoek moet antwoord geven op een van de prangendste vragen van de coronapandemie: hoe kunnen verpleeghuizen de razendsnelle verspreiding van de ziekte onder hun bewoners beteugelen? 

Het Amsterdam UMC gaat samen met de GGD vanaf 4 mei in drie verpleeghuizen zo’n 1.500 bewoners en zorgpersoneel testen op corona, om in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt in de tehuizen. 

Het onderzoek, wereldwijd een van de eersten in zijn soort, moet duidelijk maken of al het verpleeghuispersoneel mondkapjes moeten dragen tijdens het werk, en of familie weer op bezoek mag komen. Dit heeft een van de initiatiefnemers, hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman van het Amsterdam UMC, zondag bekendgemaakt. 

Verpleeg- en verzorgingstehuizen vormen samen met ziekenhuizen de frontlinie van de coronacrisis. De sterfte in Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen is door het coronavirus verdubbeld, blijkt uit CBS-cijfers, van 759 doden in de week van 2 tot en met 8 maart naar 1.500 doden van 13 tot en met 19 april.

Lees meer in De Volkskrant.