Categorieƫn
Algemeen

Ministerie: tekort aan mondmaskers wordt in hoog tempo ingedamd

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft op dit moment 130 miljoen mondmaskers in bestelling. Daarmee zal het tekort aan beschermende middelen tegen het coronavirus in onder meer verpleeghuizen en de thuiszorg snel worden ingeperkt, zegt een woordvoerder. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht per week 8 miljoen chirurgische maskers en 4,5 miljoen normale beademingsmaskers nodig te hebben.

Twee weken geleden zei minister Van Rijn voor Medische Zorg nog dat er 30 miljoen kapjes in bestelling waren. Hij zei toen dat de wereldmarkt “een bonanza wat betreft mondkapjes” is en de bestellingen een logistieke uitdaging vormen.

Wanneer de 130 miljoen maskers beschikbaar zijn, valt niet met zekerheid te zeggen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Door de grote vraag kunnen in de logistieke keten bestellingen alsnog afvallen. Ook kunnen orders afvallen omdat de maskers niet kwalitatief in orde blijken.

Op dit moment komen via een luchtbrug met AziĆ« dagelijks “miljoenen” mondmaskers per dag het land binnen, laat het ministerie weten. Daarnaast zullen in Nederland de komende weken zo’n zeven miljoen maskers geproduceerd worden. Ook slagen zorginstellingen erin om kapjes te hergebruiken door ze te steriliseren, maar daar heeft het ministerie geen cijfers over beschikbaar.

NOS.nl, 25 april