Categorie├źn
Algemeen

Van Dissel: corona in minstens 40 procent van de verpleeghuizen

In ten minste 40 procent van de verpleeghuizen in Nederland zijn besmettingen met corona. Dat heeft Jaap van Dissel van het RIVM gezegd in de Tweede Kamer, waar hij Kamerleden heeft bijgepraat over de huidige stand van zaken rond de uitbraak van het virus.

Van de 2500 verpleeghuizen die er zijn, hebben er circa 900 een besmetting gemeld. Het gaat hier om cijfers tot 1 april, dus het aantal is intussen zeer waarschijnlijk nog opgelopen.

Hoeveel besmettingen het precies betreft is niet duidelijk, omdat is afgesproken dat alleen de eerste gevallen in een instelling worden gemeld. Dat zijn tot nu 1900 gevallen, maar het werkelijke aantal ligt vrijwel zeker hoger. Er wordt gewerkt aan beter onderzoek. Tot 1 april zijn er 281 sterfgevallen gemeld vanuit verpleeghuizen.

Sinds 19 maart geldt er een bezoekverbod in verpleeghuizen, juist om verspreiding van het virus tegen te gaan.