Categorie├źn
Algemeen

Aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en ggz keldert door coronacrisis met 73 procent

Huisartsen hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis 600.000 mensen minder doorverwezen naar ziekenhuizen, zelfstandige klinieken, ggz en vvt. Alleen al deze week werden 208.000 mensen minder doorverwezen dan in dezelfde week vorig jaar: een daling van 73 procent.

Dat blijkt uit cijfers van zorgplatform ZorgDomein. Dit vraag- en aanbodplatform voor de zorg wisselt miljoenen gegevens per jaar uit en heeft real-time alle data van de doorverwijzingen van vrijwel alle huisartsen. Hun cijfers laten zien dat meteen na de historische tv-toespraak van premier Rutte op 16 maart het aantal doorverwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken halveerde: tot 30.000 per dag.

Dat aantal doorverwijzingen nam de afgelopen drie weken steeds verder af naar het voorlopige dieptepunt van 14.000 verwijzingen op 25 maart. De laatste week (tot en met vrijdag 3 april) stabiliseert het getal rond de 15.000 verwijzingen per dag.

Lees verder in Zorgvisie