Spel: Rad van kwaliteit

Hoe weet je of je voldoet aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg? En hoe de kwaliteit van zorg wordt ervaren op de acht thema’s? Om je daarbij te helpen hebben wij het spel Rad van kwaliteit ontwikkeld. Ga samen met je team in gesprek aan de hand van stellingen, vragen en dilemma’s over het kwaliteitskader. Zo ontdek je op een leuke interactieve manier waar jullie staan.

Wat gaat het Rad van kwaliteit je brengen?

  • Op een speelse manier meer inzicht in: Wat doen we goed? Waar zitten onze sterktes? Waar vinden we verbeterpunten?
  • Meer bewustzijn van en kennis over de inhoud van het kwaliteitskader in de dagelijkse praktijk.
  • Een goed gesprek met je collega’s en verschillende invalshoeken horen.
  • Lerende netwerken kunnen het spel gebruiken bij als tool voor het houden van gesprekken tussen organisaties.

Hoe speel je het Rad van kwaliteit?

Het Rad van kwaliteit speel je bij voorkeur met een team. Dit kan bijvoorbeeld je eigen team zijn of een mix van collega’s van andere afdelingen, locaties of organisaties. Speel het spel met wie je wilt. Je kunt kiezen om het spel digitaal te spelen of als een ouderwets spelbord met een dobbelsteen. Voordat je aan de slag gaat met je team, leg eerst de spelmaterialen klaar.

Digitale variant

Kies je voor de digitale variant, dan werk je met een online Rad van kwaliteit, maar moet je de kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s wel vooraf downloaden, printen en knippen.

Geef een slinger aan het Rad van kwaliteit!

Het spel gaat als volgt: een persoon uit je team klikt op het online rad. Na een aantal seconden staat het rad stil op één van de acht thema’s van het Kwaliteitskader. Maak daarna de keuze: ga je voor een vraag, stelling of dilemma van dat thema? Hierover ga je samen in gesprek en bepalen jullie of er verbeter- of ontwikkelpunten zijn. Daarna speel je verder door opnieuw op het online rad te klikken.

Spelbord

Kies je voor het spelbord, dan werk je met een papieren afbeelding van het Rad van kwaliteit en heb je een dobbelsteen nodig om het thema te bepalen. Ook de kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s moet je vooraf downloaden, printen en knippen.

Het spel gaat als volgt: een persoon uit je team gooit de dobbelsteen op de afbeelding van het Kwaliteitskader. Daarna kiest deze persoon voor een vraag, stelling of dilemma van het thema waarop de dobbelsteen ligt. Hierover ga je samen in gesprek en bepalen jullie of er verbeter- of ontwikkelpunten zijn. Daarna speel je verder door opnieuw met de dobbelsteen te gooien.

Waardigheid en trots op locatie

Wil jij ook ondersteuning bij de implementatie van het kwaliteitskader? Waardigheid en trots op locatie is een ondersteuningsprogramma voor verpleeghuislocaties. Deelnemende locaties krijgen binnen drie maanden inzicht in de mate waarin zij voldoen aan de acht thema’s van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Afhankelijk van ontwikkelpunten krijgen zij ondersteuning op maat. Al 300 locaties doen mee! Lees meer over het programma en meld je aan!

Meer weten

Thema
Regionale afstemming zorg
Soort item
Nieuws
Thema tags
langdurige zorg
Trefwoorden
kwaliteit van zorg
kwaliteitskader